Tenosinoviitis (De Quervainova bolezen)

De Quervainova bolezen nastane zaradi stenoze prvega osteofibroznega ekstenzornega kanal, v katerem potekata tetivi EPB in APL. Pogosteje zbolijo ženske srednjih let in doječe matere po porodu. Domneva se, da je bolezen posledica ponavljajoče se abdukcije (odročenje) palca z ulnarno deviiranim zapestjem. Zaradi ponavljajočega draženja ob robu osteofibroznega kanala pride do otekanja in zožitve.
Tipični simptom De Quervainove bolezni je bolečina na palčevi strani zapestja, ki se je poslabšala zaradi gibov palca. V izrazitejših oblikah se lahko pojavi občutljiva oteklina tik proksimalno od radialnega stiloida. Diagnozo običajno potrdimo s kliničnim pregledom ter Finkelsteinovim provokacijskim testom.

Pri zdravljenju se sprva poslužujemo konzervativnim ukrepom z uporabo opornice za imobilizacijo palca, nesteroidnim antirevmatikom ter v primeru izrazitejših težav aplikacija kortikosteroida lokalno. V primeru vztrajanja težav se lahko aplikacija ponovi ter v 80% bolnikov privede od izboljšanja. V primeru neučinkovitosti injekcije se odločimo za operativni poseg sprostitve prvega osteofibroznega kanala v lokalni anesteziji.