Stenozantni tendovaginitis (sprožilni prst)

Stenozantni tendovaginitis (sprožilni prst) predstavlja eno najpogostejših obolenj rok, ki nekoliko pogosteje prizadane ženske srednjih let. Najpogosteje je prizadet palec, sledi prstanec, pojavlja pa se lahko tudi na večih prstih hkrati. Bolezen nastane zaradi zožene A1 tetivne objemke, ki ne dopušča normalnega drsenja tetiv. Vzrok so običajno ponavljajoče se obremenitve, ki povzročijo zadebelitev znotraj tetive in tetivne objemke, lahko pa je povezano tudi z degenerativni spremembami okrog glavice metakarpalne kosti, ki vodi do zožitve osteofibroznega kanala. Pojav bolezni opažamo tudi pri revmatskih obolenjih.

Bolezen se najpogosteje kaže z zatikanjem prsta ob poskusu iztegnitve, pridružena pa je tudi zadebelitev v predelu A1 tetivne objemk. V izrazitejših oblikah se pojavi tudi bolečina in slabša gibljivost prsta (prst ostane zataknjen v pokrčenem položaju).

Večina pacientov se dobro odzove na eno ali dve injekciji kortikosteroidov v predel sinovialne ovojnice oz. A1 tetivne objemke. V kolikor po aplikaciji kortikosteroida ne pride do izboljšanja simptomov oz. se ponovno poslabšajo, je zaradi tveganja za nastanek rupture tetive bolj smiselno opraviti oknasto ekscizijo A1 tetivne objemke. Za operativni poseg se odločimo tudi pri napredovalih oblikah, kjer je gibljivost prsta omejena.

Sprožilni prst ali "Trigger finger"