Kronični regionalni bolečinski sindrom (KRBS)

Kronični regionalni bolečinski sindrom (KRBS) je kompleksno stanje, z intenzivno in kronično bolečino, ki je pogosto neproporcionalna glede na izvor poškodbe. Lahko se pojavi tako v predelu zapestja kot tudi drugje. Natančna patologija ostaja nejasna, vendar se pogosto pojavi po poškodbi ali travmi, kot so zlomi, operacije ali zvini. Abnormalni živčni odzivi igrajo ključno vlogo pri vzdrževanju bolečine. Nenormalni odzivi živčnega sistema lahko privedejo do trajne bolečine tudi potem, ko se prvotna poškodba pozdravi. Možno je, da so vpleteni avtoimunski dejavniki, genetika in/ali vnetni procesi v predele živčevja. Čustvene in psihološke stiske pogosto spremljajo CRPS, z občutnimi spremembami razpoloženja, anksioznostjo in depresijo, čeprav se lahko razvije tudi pri tistih, kjer ni nobene jasne psihološke komponente.

Simptomi kroničnega regionalnega bolečinskega sindroma (KRBS) so huda, neproporcionalna bolečina. Prizadeti ud lahko oteče, spremeni barvo in postane preobčutljiv na dotik ali spremembe temperature. Koža lahko postane tanka in sijoča. Pogosti so tudi oslabelost mišic ter hudo omejena gibljivost zapestja in prstov. Na rentgenskih slikah se lahko vidi tudi razredčena (osteopenija) kostnina.

Zdravljenje se začne z natančno diagnostiko, v okviru katere je predvsem natančen klinični pregled z anamnezo težav. Zgodnje posredovanje je bistveno za učinkovito obvladovanje kroničnega regionalnega bolečinskega sindroma. Multidisciplinarni pristopi združujejo specialistično protibolečinsko obravnavo, fizioterapijo, delovno terapijo ter psihološko podporo. Pomembno je tudi sodelovanje pacienta, predvsem, da redno in v skladu z navodili jemlje terapijo za lajšanje bolečin. Med zdravili, ki pozitivno vplivajo na bolečino, so včasih tudi antidepresivi. Pri hudih primerih se lahko razmisli o blokadah simpatičnih živcev, akupunkturi ali stimulaciji hrbtenjače za uravnavanje signalov bolečine. Tehnike za obvladovanje bolečine in prilagoditve življenjskega sloga izboljšajo kakovost življenja ljudi s simptomi kroničnega regionalnega bolečinskega sindroma. Specializirani zdravstveni timi prilagajajo načrte zdravljenja posameznikovim potrebam. Zgodnja diagnoza in prilagojen načrt zdravljenja sta ključnega pomena za uspešno okrevanje in za zmanjšanje dolgoročnih posledic.

SIMPTOMI

  • Bolečina
  • Omejena gibljivost