Teniški in golf komolec

Teniški in golf komolec sta izraza, ki opisujeta lateralni ali medialni epikondilitis komolca. Gre za vnetje narastišč mišic, ki iztegujejo (teniški) ali krčijo (golf) zapestje. Teniški komolec (lateralni epikondilitis) je vnetje narastišča mišic, ki iztegujejo zapestje in se naraščajo na zunanji strani komolca. Poškodba pogosto izhaja iz ponavljajočega se stiskanja in iztegovanja zapestja. Ni omejen le na igralce tenisa, ti predstavljajo le manjši del posameznikov s temi težavami; prizadene lahko kogarkoli, ki se ukvarja z dejavnostmi, ki vključujejo ponavljajoče se gibe podlakti, na primer tesarji in fizični delavci. Golf komolec (medialni epikondilitis) je vnetje narastišča mišic, ki krčijo zapestje in se naraščajo na notranji strani komolca. Poškodba izhaja iz ponavljajočega se stiskanja in upogibanja zapestja. Tako kot pri teniškemu komolcu lahko prizadene kogarkoli, ki izvaja takšne ponavljajoče gibe in ne samo igralcev golfa.

Simptomi obeh stanj vključujejo bolečino na mestih pritrditve prizadetih mišic ter bolečino pri gibanju komolca, še posebej pri specifičnih gibih, ki to stanje tudi povzročajo.

Zdravljenje je v večini primerov konservativno. V začetku je potrebno izogibanje aktivnostim ki so pripeljale do te težave, hlajenje, in nesteroidni analgetiki (NSAID). Pomagajo lahko tudi kinezio trakovi. Ko se bolečina nekoliko umiri, se preide na fizioterapijo za krepitev mišic. Pri vztrajnih ali hudih primerih se lahko aplicirajo injekcije kortikosteroidov. V redkih primerih, ko nobena vrsta konservativno terapije ne pomaga, pride v poštev kirurško zdravljenje, kjer se odstrani najbolj prizadet del tetive.

"Teniški komolec" oziroma bolečina v predelu komolca