Ganglion

Ganglioni so najpogostejši tumorji mehkih tkiv roke in predstavljajo 50-70 % vseh lezij. Pri ženskah se pojavljajo trikrat pogosteje kot pri moških, pri čemer se jih 70 % pojavi med 20. in 40. letom starosti. V osnovi gre za z mucinom napolnjene ciste, ki so običajno pritrjene na sklepno ovojnico, kito ali kitno ovojnico.
Ganglioni se kažejo kot mehkotkivne, elastične zadebelitve v predelu zapestja in dlani, običajna mesta nastanka pa so zapestje (dorzalni in volarni gangliji), dlan v predelu A1 tetivnih objemk ter nad končnimi sklepi prstov, kjer občasno spremembe imenujemo mukoidne ciste. Mnogi gangliji so asimptomatski, lahko pa se pojavi bolečina ali nastanejo težave zaradi utesnitve živcev.
V kolikor je ganglion asimptomatski, zdravljenje ni potrebno in se lahko stanje zgolj spremlja, saj lahko ganglioni z leti tudi spontano izzvenijo. Punkcija gangliona lahko (vsaj začasno) ublaži simptome, vendar so ponovitve pogoste. V kolikor so težave hujše, pride v poštev kirurška odstranitev, pri čemer moramo odstraniti celotno spremembo skupaj z delom sklepne kapsule/tetivne objemke, iz katere ganglij izrašča. Na žalost je tudi v primeru kirurške odstranitve možna ponovitev ganglija, v posameznih primerih pa lahko bolečina po odstranitvi ganglija kljub temu vztraja.

Ganglion