Tumorji

Med tumorje v predelu rok uvrščamo mehkotkivne spremembe, kot je npr. gigantocelični tumor tetivne ovojnice ali glomus tumor, ter tumorje hrustančnega ali kostnega izvora, kamor spadajo enhondromi, osteidni osteomi ter osteohondromi. Večina tumorskih sprememb je benigne narave.
Gigantocelični tumor tetivne ovojnice je drugi najpogostejši mehkotkivni tumor, ki je sicer benigen, vendar lokalno agresiven, zaradi česar so ponovitve relativno pogoste.
Med najpogostejše kostne oz. hrustančne lezije spadajo enhondromi, ki so benigne hrustančne formacije znotraj kosti in so pogosto naključna najdba ob rentgenskemu posnetku skeleta.
Simptomi so odvisni od lokacije ter vrste tumorja. Gigantocelični tumorji se kažejo kot neboleče zadebelitve v predelu prstov, dlani ali zapestja ter lahko skozi kožo rjavkasto prosevajo. Glomus tumorji se običajno nahajajo v predelu nohtnega ležišča in jih spremlja bolečina na dotik ter občutljivost na mraz. Enhondromi so običajno naključne najdbe ali pa so povezane z bolečino ob patološki frakturi.
Zdravljenje tumorjev rok je praviloma kirurško z odstranitvijo tumorja v lokalni ali splošni anesteziji.