Akupunktura

Akupunkturo javnost pozna  kot enega od stebrov tradicionalne kitajske medicine (TKM ali TCM). Medicinska akupunktura, ki jo prakticiramo v zdravstvenih ustanovah pa je z dokazi podprta veja medicine, ki jo v zdravljenju mnogih bolezenskih stanj priporočajo tako SZO (WHO) kot številna evropska in svetovna strokovna medicinska združenja.

Prednost te metode je, da v telo ničesar ne vnašamo, temveč z manipulacijo določenih točk z iglami le spodbudimo organizmu lastne mehanizme. Preko stimulacije živcev na površini telesa aktiviramo izločanje določenih endogenih prenašalcev, ti pa nato sprožijo ali zavirajo različne procese v telesu. Rezultat je zmanjšanje bolečin, izboljšano spanje in razpoloženje, zavrta slabost in bruhanje,  imunomodulatorno, harmonizirajoče delovanje.

Nabor indikacij za akupunkturo je širok, največ in z največ uspehi se uporablja za zdravljenje bolečine. Lahko je samostojna terapija ali pa jo priključimo v kombinacije z drugimi metodami. Priporoča se jo zlasti bolnikom, ki konvencionalno zdravljenje slabo prenašajo (iz različnih razlogov) ali pa jim običajno zdravljenje tegob ne olajša v pričakovani meri.

Pri akupunkturnem zdravljenju uporabljamo iglice za enkratno uporabo. So izredno tanke in pri prebadanju kože povzročajo le minimalne bolečine. Bolnik v povprečju potrebuje 10-20 iglic na akupunkturno terapijo, ki na mestu ostanejo 20-30 minut. Priporoča se najmanj 6 terapij, za trajnejši učinek pa 10-12 ponovitev. Terapije potekajo 2x tedensko, torej 5-6 zaporednih tednov.

Stranskih učinkov je malo in so blagi, obvladljivi. Pričakovana je blaga slabost, omotica, večja utrujenost po prvih terapijah. Relativno pogoste so modrice po izvleku igle, redke so močnejše bolečine ob aplikaciji igel (na to je potrebno terapevta opozoriti), izredno redki ( >0,1 promil) pa so resnejši zapleti, ki zahtevajo intervencijo zdravnika.

Akupunktura LagunaMed

ZDRAVLJENJA IN POSEGI