Operacija hernije diska: Kdaj se zanjo odločiti in kako poteka zdravljenje?

Vas zanima, kako poteka operacija hernije diska, kdaj se zanjo odločiti in kako poteka zdravljenje? V kratkem video posnetku vam dr. Robert Košak, dr. med., specialist ortopedske kirurgije razloži potek operacije in proces zdravljenja.

Pri discus herniji gre za pritisk diska oz. medvretenčne ploščice v hrbtenični kanal, kjer se nahajajo živčne strukture. Diskus hernije večinoma nastanejo med 25. in 40. letom starosti.

Operativni poseg poteka v splošni anesteziji. Rez je na hrbtu, nad nivojem diskus hernije in je dolg cca 3-5 cm. Potrebno je pristopiti do hrbtenice, nato pa vstopiti v hrbtenični kanala. V hrbteničnem kanalu najdemo živčno korenino in ko jo odmaknemo, se pod njo prikaže diskus hernija, ki pritiska na živec. Nato zarežemo v diskus in diskus hernijo odstranimo in s tem sprostimo pritisk na živčno korenino. Operativni poseg traja cca 30-45 minut.

 

Morda vas tudi zanima

Obremenitve (biomehanika) hrbtenice

Obremenitve hrbtenice pojasnjujemo z navori. Navor je produkt sile in ročice preko katere ta sila deluje (N = F x r). Večja sila in večja ročica prispevata k večjemu navoru (slika 1). Slika 1. Navor (N) je produkt sile (F) in njegove ročice (r). Večja je sila, ...

Preberi več

Anatomija hrbtenice

Hrbtenica je večsegmentni in multifunkcionalni organ, ki poteka od baze lobanje do medenice. Sestavljena je iz 7 vratnih, 12 prsnih in 5 ledvenih vretenc. 5 križnih vretenc je zraslih v enotno kost – križnica, 3-5 trtičnih vretenc pa je zraslih v enotno kost ...

Preberi več